Calendari

diumenge, 13 de juliol del 2014

Reflexions: "Consells per garantir la seguretat dels nadons"

La seguretat dels fills és prioritària per a tots els pares, sobretot per als novells que acaben de tenir un nadó. És important saber que a mesura que el nadó va creixent, els riscos canvien, així que és bo que coneguis què representa un risc per a ell i sobretot com prevenir accidents mitjançant les mesures de seguretat més adequades.
El nadó necessita algunes atencions particulars i mesures de seguretat fonamentals per al seu creixement i desenvolupament. En aquest sentit, ja a l'hospital rebràs els primers consells per part dels professionals que t'atenguin.

No dubtis en preguntar-los-hi tots els dubtes que tinguis respecte l'alimentació, els hàbits de son del nadó o el canvi de bolquers, entre altres dubtes que tinguis. No obstant, és la pràctica i el dia a dia el que et permetrà guanyar confianza i experiència. 

És important recordar que la major part del temps el nen estarà als teus braços. La posició correcta per tenir-lo és mantenir el cap subjecte sempre, ja que el petit encara no té força per mantenir-lo per voluntat pròpia. La major part de la seva energia, el nadó la invertirà en menjar, moure’s i en intentar captar el món al seu voltant. Per aquest mateix motiu, quan estigui als teus braços, evita tenir altres objectes a la mà, especialment begudes calentes o eines que tallin, ja que a partir dels 3 mesos els nadons ja comencen a bellugar les mans d'un costat a l’altre.

A més, la seguretat és també necessària en les activitats quotidianes. D'aquesta manera, has de tenir especial precaució a l'hora de vestir-lo i desvestir-lo i saber com fer-ho sense posar-lo en posicions incòmodes. De la mateixa manera, quan el banyis, has de tenir present una sèrie d'indicacions, com no deixar-lo mai sol o utilitzar una banyera expressament dissenyada per a nens petits. Pots completar la seva higiene amb una pera absorbent per al nas, i per a les orelles. Recorda que es desaconsella l'ús de bastonets de cotó.

Durant els primers mesos de vida del petit, és especialment rellevant tenir en compte aquestes precaucions:

  • Evita tot tipus de tòxics a la llar. 
  • Evitar que el nadó es quedi sense la vigilància d'un adult. 
  • Mai deixar el nadó a sobre d'una superfície on pugui donar voltes i caure.
  • Evitar sempre deixar objectes petits o tallants al seu abast.
  • Per a més endavant, quan el nen comenci a gatejar, fer servir bloquejadors d'endolls. A més, considera la possibilitat de comprar tanques o obstacles per evitar que passi a zones de la llar com la cuina, les escales si n'hi ha, etc.

Com es pot evitar la síndrome de la mort súbita?

El síndrome de la muerte súbita infantil suele ocurrir en los niños menores de un año de edad, y es particularmente frecuente entre los 2 y los 4 meses. Se trata de un trastorno que ocurre de manera repentina e inexplicable, y por lo tanto es muy difícil de prevenir. No obstante, pueden tomarse algunas medidas básicas para prevenirla:

La síndrome de la mort sobtada infantil sol ocórrer en els nens menors d'un any d'edat i és particularment freqüent entre els 2 i els 4 mesos. Es tracta d'un trastorn que passa de manera sobtada i inexplicable, i per tant, és molt difícil de prevenir. No obstant això, es poden prendre algunes mesures bàsiques per minimitzar-ne les seves probabilitats:
  • Que el nadó dormi sempre cap per amunt, en un matalàs ferm i un bressol segur. Evita els coixins i la roba encoixinada.
  • Treure de l'àrea on el petit dorm els peluixos o qualsevol altre objecte tou amb el qual es pugui asfixiar.
  • Assegurar-se que la cara del petit queda destapada durant el son.
  • Allunyar fonts de calor intensa del lloc on el nen dorm.
  • No fumar ni permetre que es fumi a l'habitació on dorm.

Referències bibliogràfiques:  

Dixon, S. Seguridad para cada edad. Pampers: amor, sueños & juegos. 2014.

Atención y seguridad en el recién nacido. Women’s Health.gov. Office on women’s health. 2009 [acceso: 23-5-2014]. Disponible en: http://www.womenshealth.gov/espanol/embarazo/parto-y-mas-alla/seguridad-...

Mannheim, J. K. et al. Desarrollo del bebé recién nacido. Medline Plus. 2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada