Calendari

diumenge, 22 de febrer del 2015

Reflexió: "Beneficis del temps d'oci en el desenvolupament infantil"

La rutina diària deixa poc espai a l’oci. Malgrat tot, durant les vacances o els caps de setmana, els teus fills tenen moments per realitzar les activitats que més els agradin.
Aquestes haurien de ser una bona excusa perquè aprenguin i es diverteixin i tu pots ser la seva millor companyia, tot guiant-los i participant en les diferents activitats.

Vèncer l’avorriment en aquests moment és molt fàcil, ja que el ventall d’activitats a dur a terme és ampli i es pot adaptar als gustos de tots. Algunes idees entre les que es pot triar són:

  • Fomentar la lectura 
  • Realitzar activitats artístiques: com pintar, ballar, tocar un instrument, escoltar música, etc.
  • Anar al cinema, a un concert o al teatre i fins i tot fer teatre
  • Cuinar, decorar i fer dissenys de moda
  • Aprendre un idioma
  • Fer col·leccions de cromos
  • Fer un puzle o maquetes
  • Anar d’excursió: o fer altres plans a l’aire lliure com anar a pescar, fer senderisme, anar a caçar bolets, etc.
  • Jugar a jocs de taula
  • Practicar algun esport en família o en grup
  • Organitzar concursos
  • Fer turisme: ja sigui pels voltants o tot viatjant a un país estranger
  • Veure pel·lícules a casa o jugar a videojocs
  • Participar en plans organitzats per una associació juvenil
  • Quedar amb altres famílies per prendre un aperitiu
  • Organitzar un dinar o sopar a casa d’amics
  • Veure pel·lícules i comentar-les
  • Fer concursos de cuina
  • Participar en activitats de voluntariat
  • Crear un grup de música

Totes aquestes activitats no seran només una manera de passar aquests moments, també enriquiran positivament els petits. De fet, l’oci i el fet de gaudir d’un temps que és lliure de manera conscient té molts beneficis en els nens. Alguns dels principals són els següents:

Beneficis de l'oci en els nens

  1. Fa que se sentin feliços: és un temps en què poden escollir què fer, és a dir, practicar la seva llibertat. 
  2. Humanitza: les activitats a l’aire lliure són grans ocasions per entrar en contacte amb la natura. Contemplar el paisatge, respirar l’aire pur, escoltar l’aigua del riu, etc. és una trobada amb el medi ambient que humanitza.  
  3. Culturitza: als nens ja se’ls inculca des de l’escola i cal un reforç per part de la família, respecte a activitats culturals com visites a museus, teatres, etc. El turisme és també un mètode d’aprenentatge: a més, en ser pràctic, no s’oblida. 
  4. Desenvolupa la creativitat: els petits necessiten tenir un espai per ser persones creatives, posar en pràctica les seves idees, escriure algun petit text, fer un dibuix, etc. 
  5. Els fa més sociables: tots els moments d’oci que els teus fills realitzen amb la família o amb altres nens fan que coneguin gent nova i participin en jocs en grup que els ajudin a sortir de si mateixos i a obrir-se als altres.

Cal destacar a més, que el teu paper com a pare en aquest temps lliure és també clau, tant en l’organització d’aquest com en la realització d’activitats juntament amb el teu fill. Malgrat això, has de tenir en compte que l’oci dels petits és seu, i que, encara que els ajudis, has de donar-los també un marge de llibertat perquè sentin que poden decidir com utilitzar aquest temps. Així, per no estressar els teus fills en els seus moments d’oci, t’aconsellem que:
  1. Respectis el seu temps: no forcis els teus fills a fer alguna activitat que no els agradi o no els interessi. 
  2. Els deixis triar les activitats extraescolars que prefereixin: tot tenint en compte la seva edat i les possibilitats econòmiques de la família. Ajuda’ls a prendre una decisió però no els obliguis a realitzar alguna cosa que no vulguin.
  3. No els angoixis: molts nens, actualment, pateixen estrès per la rutina a què estan sotmesos, carregada d’activitats. Has d’organitzar el temps dels teus fills tot deixant-los espai perquè puguin llegir, jugar i entretenir-se al seu aire.
  4. Dóna als teus fills espai per equivocar-se: encara que la manera d’educar en les tasques que són d’obligació com els deures o l’ordre de l’habitació ha de ser més estricta, durant les estones d’oci la teva preocupació pel bon comportament dels nens ha de ser diferent. Es tracta que tinguin espais per divertir-se i sentir-se més lliures, equivocar-se i aprendre’n. 
  5. Ajuda’ls a desenvolupar la seva creativitat: els nens solen estar acostumats a treballar tot seguint moltes indicacions i per això pot costar-los, per exemple, fer un dibuix lliure o bé començar a escriure un text inventat.  
  6. Fes que gaudeixin de la lectura: cerca llibres que els puguin atreure i que siguin adequats per a la seva edat, acompanya’ls a la biblioteca i assessora’ls en la selecció d’aquells llibres que a més, els ensenyin valors.
  7. Modera’ls les activitats que els consumeixin molt temps i els obliguin a aïllar-se: com veure la televisió o navegar per internet. Selecciona, a més, programes, jocs i pel•lícules adequats a la seva edat.
  8. Comparteix aficions amb ells: la clau està en què els teus fills i tu us ho passeu igual de bé. 

En seguir aquests consells, contribuiràs a que el temps d’oci dels teus fills sigui realment d’oci. Aprendran a divertir-se, a gaudir-lo i a treure-li profit. El seu entrenament present serà, a més, la base del seu futur. Així doncs, si saben triar allò que els agrada i amb què realment s’ho passen bé, estaràs contribuint a que siguin més feliços.

dijous, 19 de febrer del 2015

Com aprofitar les portes obertes?

Resultat d'imatges de portes obertesAquests dies moltes famílies estan immerses en el procés de triar escola per als fills. Per fer una bona tria, cal conèixer les diferents alternatives a l’abast. Una de les millors formes és assistir a la Jornada de Portes Obertes de les diferents escoles candidates. Mitjançant aquesta activitat els centres pretenen donar a conèixer, de forma cada cop més experimental i creativa, quin és el seu projecte educatiu, com és el seu professorat, el seu funcionament, ... en altres paraules què i com aprèn el seu alumnat. Però com podem aprofitar l’assistència a la Jornada de Portes Obertes per al nostre procés de tria d’escola? 10 consells per aconseguir-ho!

1. Què esperem de l’escola? Cal fer un llistat de les qüestions essencials que esperem per a l’educació del nostre fill/a, de les expectatives que dipositem en l’escola. Aquestes qüestions partiran de l’estructura de valors de la família, de la pròpia experiència escolar, etc i tindrà en compte aspectes com la formació multilingüe, continuïtat en l’oferta educativa, fomenten la creativitat dels infants, treballen per projectes, quins són els valors del centre, etc. Acompanyant aquest llistat, cal identificar quines escoles anirem a veure i en quines dates realitzen les Jornades de Portes Obertes.

2. Puc fer una visita virtual? És recomanable visitar prèviament la web de l’escola, visualitzar vídeos o imatges que ens expliquin les diferents activitats i projectes que dur a terme l’escola, visitar els blogs d’etapa, etc. Es tracta d’un primer pas per conèixer com és el centre i si encaixa en les nostres expectatives.

3. Quines respostes vull obtenir? L’última acció a fer abans d’assistir a les Jornades de Portes Obertes és preparar un llistat de les qüestions que volem saber de totes i cadascuna de les escoles que visitem. Això ens resultarà molt útil per poder comparar, en el moment de triar, si s’adeqüen al què volem, què ens ofereixen de diferent, quins són els elements clau del seu projecte educatiu, etc.

4. Què pensen les famílies que ja formen part del centre? Ens pot resultar molt útil conèixer el parer de les famílies que recentment han passat pel mateix procés de triar, saber si estan contents amb el centre, com ha estat el procés d’adaptació dels infants, etc. No totes les escoles ofereixen aquesta possibilitat, incorporant la participació de les famílies actuals en la Jornada de Portes Obertes, però si teniu l’oportunitat, aprofiteu-la!

5. Com seran els companys de l’escola? Aquesta activitat també ens permet conèixer l’alumnat del centre, fixar-nos si estan contents, si s’ho passen bé, quina relació tenen amb els mestres. Fins i tot algunes escoles aposten perquè els alumnes més grans ensenyin el centre o bé perquè antics alumnes expliquin la seva experiència escolar. Una altre opció per aquesta qüestió és anar a l’hora d’entrada o sortida dels alumnes. Podreu veure com són i com es senten.

6. Com és l’equip de l’escola? Parlar amb el professorat és clau, ja que seran les persones que estiguin dia a dia amb els infants. Si ens parlen amb il•lusió, compromís i coneixement de la seva feina, quin és el grau d’estabilitat del claustre, quina és la mitjana d’edat, etc.

7. Què aprendrà? Cal saber quins són els objectius pedagògics de l’escola. Com es promou l’expressió oral? l’aprenentatge de l’anglès o d’altres idiomes? La lectoescriptura? La ciència i les matemàtiques? Quina importància té l’expressió artística, expressiva i musical? La psicomotricitat? ...

8. Com aprendrà? Els primers anys escolars els infants aprendran a pensar, a deduir, a aprendre. Per això hem de saber quina metodologia pedagògica utilitzen a l’escola. Si fan treball cooperatiu, per projectes, si disposen de material propi, si integren la tecnologia en les diferents àrees, si incorporen centres d’interés, etc.

9. Les parets també parlen? Les instal•lacions no són un criteri de tria de centre, però sí és important saber si l’escola en té cura, si disposen d’aula d’informàtica, com és el menjador, etc. Així mateix, és important veure si hi ha exposicions dels treballs que fan els alumnes, no només perquè implica una dedicació especial del professorat en la seva preparació i reconeixement de la feina de l’alumnat, sinó perquè també reflecteix què aprenen i com treballen.

10. L’escola m’entendrà? Per últim, hem d’estar segurs que nosaltres també estarem bé a l’escola. Podré parlar amb l’escola sempre que ho necessiti? quins són els espais de participació de les famílies? disposen de servei d’acollida si ho necessito?...

dimecres, 18 de febrer del 2015

Sortida familiar a l'Auditori

SONA BACHDesprés del Carnestoltes, us proposem una altra activitat familiar pel cap de setmana.
Es tracta d’una sortida a l’Auditori per anar al concert “Sona Bach”.
L’activitat es farà el diumenge 22 de març a les 10:30 h.
El preu rondarà els 10 € (els menors d’un any no paguen).
Si us interessa i voleu venir, cal que us apunteu a la llista que trobareu a la porta de les vostres classes abans del 26 de febrer.


diumenge, 15 de febrer del 2015

Rua Carnestoltes

Moltes gràcies a tots per la vostra col·laboració i participació.

Aquí teniu unes quantes fotos.