Calendari

dimecres, 25 d’abril del 2012

Reflexions: La son

Aquest divendres 27 es farà una xerrada al voltant d'un dels temes que preocupa a molts pares: LA SON.
Aquí teniu una petita reflexió per anar-hi pensant.

Actituds dels pares que afavoreixen el son dels fills - CARME THIÓ


1.     L’actuació de pare i mare a l’hora de posar a dormir els seus fills hauria de basar-se en la consideració que en general anar a dormir ve molt de gust quan es té son, fins i tot quan s’és petit. Aquest és un fet que a vegades, davant la resistència que posen alguns infants, els pares acaben per oblidar. I oblidar que, també per als infants, dormir pot ser un plaer, a més d’una necessitat, fa que alguns pares encarin el moment amb inseguretat i desconfiança. Això, que sense voler transmeten al seu fill, no l’ajuda en absolut a tranquil·litzar-se de manera suficient per poder sentir el benestar del cos en posar-se a descansar. Aquest oblit pot tenir endemés altres repercussions, perquè permet que els pares puguin caure més fàcilment en la temptació d’utilitzar el fet d’anar a dormir com una amenaça o un càstig. “Si... te n’aniràs a dormir!” Tanmateix, és fàcil adonar-se, per poc que s’hi reflexioni, que un comportament semblant pot tenir greus conseqüències: afavoreix l’aparició d’una actitud de resistència, i fins i tot pot desencadenar sentiments d’aversió a dormir que poden ser l’inici de trastorns del son i d’insomni.

2.     És convenient, doncs, que els pares presentin el fet d’anar a dormir com una cosa necessària, però agradable, i, això sí, fer-ho quan l’infant té son.

3.     Un segon aspecte que cal tenir present és que dormir, com menjar i les altres necessitats biològiques, és una responsabilitat individual i intransferible; és a dir, no és la mare ni tampoc el pare qui han d’adormir els seus fills, sinó que és cada infant que ha d’aprendre a adormir-se tot sol.

4.     L’infant que ha adquirit l’hàbit d’adormir-se tot sol amb els seus propis recursos està en millors condicions d’afrontar l’etapa en què comença a ser conscient (i a patir) de la separació dels pares que suposa el fet de dormir.

5.     Una actitud decidida a l’hora de separar-se del fill l’ajuda a entendre millor la situació, perquè s’eviten ambigüitats. Els dubtes i indecisions produeixen falses expectatives i provoquen falses interpretacions. Per contra, una actitud decidida reflecteix i transmet seguretat i confiança, i clarifica les coses. El nen confia quan sap que els pares no el deixaran sol sense dir-li-ho. Però per mantenir aquesta confiança ha de saber que el deixaran perquè pugui adormir-se sol. L’infant ha d’adonar-se que els pares el deixen, ja que altrament si es despertava a la nit (cosa molt freqüent durant els primers anys de vida) i es trobava sol, podria fàcilment sentir temor i angoixa per sentir-se abandonat.

6.     Els jocs excitants i les empipades o els renys predisposen malament a separar-se dels pares i anar a descansar. Per facilitar la separació i afavorir les ganes d’anar a dormir, hi ha activitats, com explicar un conte o cantar una cançó, que, realitzades prèviament i sempre les mateixes com si es tractés d’un ritual, ajuden a posar els petits en situació i els predisposen a esperar més relaxament l’arribada del son.

7.     En acomiadar-se, cal procurar transmetre estimació i evitar d’enfadar-se, fins i tot quan el fill reclama insistentment la presència dels pares, ja que indica quant de costós pot ser-li separar-se’n. Tanmateix, el fill necessita uns límits (els de la paciència dels pares?) i si no para de cridar-los, hauran d’intentar convèncer-lo potser negociant amb ell: una cançó més, un conte més, un petó més... i prou perquè estan cansats. Cada mare i cada pare ha de trobar la pròpia estratègia amb cadascun dels seus fills; però han d’encaminar l’actuació a transmetre’ls la seguretat de la seva estimació i la confiança que no necessiten ningú per adormir-se. Per facilitar les coses, i especialment en moments de crisi, pot ser convenient cessar les activitats familiars que puguin interessar els nens quan aquests van a dormir.

8.     Els conflictes amb el son no són solament els que es donen a l’hora d’anar a dormir, encara que  aquests últims siguin els més freqüents. Fins als 6 o 7 anys, és normal que els nens es despertin un o dos cops en el decurs de la nit; al llarg de la nit la intensitat del son varia, i el nen fàcilment es desperta entre els períodes d’intensitat profunda. Aquest despertar pot ser més o menys pacífic segons els casos, però pel fet de produir-se quan els pares estan adormits (i per tant en males condicions per reaccionar i controlar la situació) pot ser origen d’actuacions inadequades o poc coherents amb la seva línia habitual de conducta. Per aquesta raó, la situació pot esdevenir una font de conflictes en la relació pares-fills.

9.     Com es deia més amunt, és convenient respondre quan el nen reclama la presència dels pares. Ara bé, hi ha pares que a vegades actuen abans que els fill ho reclami, o intervenen tan de pressa que no permeten que l’infant retrobi el son per ell mateix. Sovint el que es produeix és un que no requereix cap intervenció; intervenir a destemps pot ser contraproduent i destorbar o pertorbar el son de l’infant. Cada situació requereix una resposta diferent. Als pares els toca trobar la manera d’ajudar el fill a recuperar la tranquil·litat per tornar a adormir-se. La comprensió del problema i de la situació és indispensable tant per poder intervenir-hi adequadament com per decidir de no fer res.



Què fer quan el nen no vol anar a dormir?- NÚRIA FILLAT
  
Sovint, l’hora d’anar a dormir resulta un moment conflictiu en la relació entre pares i fills. En general, els nens no accepten de bon grat el descans, i aconseguir que vulguin anar a dormir sols es converteix en una tasca difícil. L’acompanyament dels pares en el ritual d’anar a dormir és important per ajudar el nen a assolir la seva autonomia, superant les pors i angoixes que pateixen alguns nens durant el son.
Després d’una llarga jornada laboral, els pares esperen arribar a casa per descansar i gaudir de la família. El fill espera que els seus pares, els quals sovint no ha vist durant tot el dia, li dediquin tota l’atenció. Així que, per a uns i altres, és un moment gratificant en què es comparteix el que ha passat durant el dia.

Però sovint, quan arriba el moment d’anar al llit, el nen s’hi resisteix i intenta de totes les formes possibles endarrerir-ho: apareixen protestes perquè vol veure més la televisió o quedar-se despert igual que fan els germans grans ... Tot plegat, una fórmula de controlar els seus sentiments d’enveja i gelosia per les relacions que els seus pares mantenen entre ells o amb els seus germans i de les quals se sent exclòs.

Però aquestes actituds no sempre responen a una mostra de control o oposició. Dins de l’evolució normal, el nen passa per etapes més o menys llargues amb temors o estats d’ansietat que li causen dificultats a l’hora d’anar a dormir: pors, angoixes que el porten a evitar quedar-se sol o a quedar-se a les fosques, etc. Molts nens demanen dormir amb el llum encès o rodejats de les seves joguines preferides, d’altres fan la pipa... fets que li permeten facilitar la separació dels pares, que sols amb la seva presència ja li donen la confiança necessària per poder descansar. Per això, de vegades, només quedar-se una estona al seu costat, en silenci, o agafar-li la mà, ja és suficient perquè el nen s’adormi tranquil.

Però de vegades les pors i les ansietats internes són més intenses del que el nen pot suportar i tot resulta insuficient per consolar-lo. La por a tenir malsons l’indueix a mantenir-se alerta i resistir-se al cansament que sent. És important que els pares acompanyin la inquietud del seu fill i es quedin amb ell el temps necessari, per la qual cosa afavoreixen que pugui parlar de les seves pors. El nen necessita que li confirmin que està segur i que no ha de tenir por. Si aconsegueixen tranquil·litzar-lo fins que es quedi adormit, aquest temps serà cada vegada més breu fins que ja no necessiti la seva ajuda.

Quan les ansietats de separació són molt fortes, és possible que el nen cridi espantat o s’aixequi diverses vegades durant la nit per assegurar-se que els seus pares segueixen allà i no han desaparegut. Pot fins i tot succeir que el nen decideixi ficar-se sigil·losament entre els pares per dormir plàcidament la resta de la nit. Potser això indueix a pensar que, en determinats casos, el nen hauria de dormir al llit amb els seus pares per a la seva tranquil·litat, però això no és beneficiós. Al contrari, li desperta més desassossec. Acompanyar-lo fins al seu llit i assegurar-li que ells són a prop si els necessita, l’ajudarà a adquirir més confiança en si mateix i a donar un pas més en el difícil procés cap a la seva autonomia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada