Calendari

dimarts, 18 de desembre del 2012

Reflexió: 10 consells per als pares

Ara que s'acosten les festes de Nadal i fem bons propòsits, us animem a seguir els 10 consells per als pares que recomanen des de l'Observatori FAROS de l'Hospital de Sant Joan de Déu.


Arriba un any nou i, amb ell, energia renovada per complir els nostres bons propòsits. Un dels més il·lusionants, sens dubte, és millorar com a pares. Avui us oferim 10 consells, encara que el bon propòsit de l'Observatori FAROS és acompanyar-vos els 365 dies de l'any.


1. - Educa en positiu.Això no sempre és fàcil, ja que exigeix grans dosis de paciència, dedicació i esforç. No obstant això, el resultat final sempre compensa. Que els nens creixin en un entorn familiar que els proporcioni seguretat, amor i comprensió és la millor manera d’assegurar un desenvolupament físic, emocional i social normal i complet. Educar-los des del bon tracte significa no recórrer a crits, insults, amenaces, humiliacions o bufetades.

2. - Aprèn a no descarregar el mal humor en els fills.
La feina i les tensions del dia a dia ens poden empènyer a perdre els estreps quan menys ho desitgem, és a dir, quan arribem a casa i estem amb els qui més estimem. Reconèixer els nostres sentiments i les emocions negatives de certa intensitat ens ajudarà a reduir la nostra ansietat. Hem de reflexionar seriosament sobre què direm, i sobretot, com ho direm.

3. - Involucra’t perquè el teu fill superi cadascuna de les etapes del seu desenvolupament.
La manera com afrontem les característiques diferents de les etapes de nadó, nen i adolescent repercutiran en la capacitat i la maduresa que el teu fill o filla assoleixi. Passa el màxim temps possible amb el nadó per formar llaços afectius. Quan creixi, procura que el nen segueixi una rutina marcada, amb horaris fixos per dormir i menjar, i veuràs que es comporta millor. Per últim, no t’oblidis de posar regles al noi o noia adolescent.

4. - Sigues rígid quan imparteixis disciplina.
Independentment de l’edat que tingui el teu fill, el més important és que et mantinguis ferm quan fixis normes i que tu mateix les respectis. Si no assumeixes les conseqüències d’allò que comuniques al nen, el més probable és que el teu fill tampoc no ho faci i que perdis l’autoritat. Recorda que els nens aprenen el que veuen en els adults, especialment dels de l’entorn més proper, així que assegura’t de donar-li bon exemple.

5. - Soluciona metòdicament els problemes de mal comportament.
Per establir el que és i el que no és un comportament normal en un nen, cal tenir en compte l’edat, la personalitat i el nivell de desenvolupament. Que un comportament es mantingui o desaparegui depèn, en gran part, de la reacció i mesures que prenguin els pares. Sobretot, NO s’ha de pegar als nens: el càstig físic pot provocar que el nen adopti una conducta social agressiva.

6. - Ensenya-li la importància de l’equilibri entre el treball i l’oci.
No disposar de moments d’oci per descansar i recuperar forces és gairebé tan negatiu com tenir molt temps lliure i no saber en què emprar-lo. En els moments d’oci, els nens poden cultivar i desenvolupar altres facetes no menys importants per a la seva formació integral com l’amistat, la cultura o les aficions. Cal descobrir les aptituds que té cada nen i ... animar-los a que les aprofitin al màxim!

7. - Ensenya-li el valor dels diners a través de la paga setmanal.
Molts pares tenen dubtes sobre si han de donar diners als seus fills. Sovint es pregunten sobre quan haurien de començar a donar-los la setmanada i quina és la quantitat ideal. De fet, aquesta petita paga pot ser determinant per ensenyar als nens a administrar i valorar els diners, quelcom de gran utilitat en aquest context de crisi i per a quan siguin grans. 

8. - Ajuda el teu fill a afrontar i resoldre els seus conflictes.
De la mateixa manera que els adults, els nens també experimenten situacions de confrontació amb els companys i, malauradament, molt sovint les vies de resolució dels conflictes són els insults o les baralles. Per això, hem d’oferir-los eines que els facin capaços d’afrontar els problemes de la millor manera en aquest nou any.

9. - Gestiona la gelosia davant el naixement d’un germanet.
Si el 2013 ha d’arribar un nou membre a la família, és possible que es produeixi una interrupció en la forma de vida del germà gran, que no sol entendre que el bebè sigui ara qui es porti les carícies i l’atenció de pares i avis. De fet, el nen que pateix gelosia pot reaccionar de manera inesperada. El més aconsellable és l’ús del sentit comú i intentar que els hàbits i els costums del primer nen variïn el mínim possible.


10. -I aprofita l’oportunitat de viure al màxim la paternitat el 2013... !Adaptar-se a les noves situacions familiars no sempre és fàcil. Superar amb èxit el cansament i l’estrès que suposa cuidar un nadó és tot un repte. Això implica un reajustament de les prioritats, tant a casa com a la feina. Per això, el pare i la mare s’han de coordinar per disposar de temps per dormir, fer exercici i ... gaudir dels beneficis de la participació activa en l’educació dels fills!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada