Calendari

dissabte, 16 de novembre del 2013

Reflexió: "Sis maneres d'evitar que el teu fill emmalalteixi amb l'arribada del fred"



El teu fill s’ha refredat un altre cop? No para d’estossegar i falta sovint a l’escola?
Amb l’arribada del fred molts pares es pregunten què poden fer per evitar que els seus fills pateixin les malalties típiques de l’hivern. Segueix aquests 6 consells pràctics i oblida-te'n!
Baixen els termòmetres i arriben les malalties més freqüents associades al fred, que afecten principalment a les vies respiratòries, com la grip, els refredats, les bronquitis, faringitis o altres més greus com la pneumònia. 
No obstant, no per aquest motiu s’ha de deixar de sortir al carrer amb nens; amb uns pràctics consells es pot reduir el contagi de malalties i altres problemes de salut relacionats amb el fred com lesions a la pell.

Per què el fred provoca que els nens emmalalteixin més?

Els nens són especialment vulnerables al fred i són més propensos a contraure malalties, sobretot si estan en contacte amb altres nens. El seu sistema immunològic no és prou madur i no tenen la mateixa capacitat defensiva que els adults. Molts pares i mares es pregunten què poden fer per evitar que els seus fills contraguin les malalties típiques de l’hivern.
 
Es relaciona el fred amb la majoria de malalties respiratòries però en realitat el fred no és el culpable en si que els nens es posin malalts, tot i que és durant els mesos de fred quan hi ha més risc de patir aquestes malalties. Hi ha diversos motius que ho expliquen: 
  • Els canvis bruscs de temperatura sense abrigar-se correctament.
  • Els nens menors de 7 anys són més vulnerables als canvis de clima i tenen més risc de contraure infeccions, degut a que solen tenir una respiració més bucal que nasal. 
  • El fred provoca que les barreres naturals de defensa del nas (cilis i mucoses nasals) perdin la seva eficàcia i permetin el pas de més microorganismes dins de l’organisme i no escalfin prou l’aire que ha d’arribar als pulmons.
  • Certs virus, com el de la grip, es cobreixen d’una capa resistent que els protegeix del fred i els permet seguir infectant altres persones.   
  • La pluja provoca un augment de la circulació de virus respiratoris i contaminants en l’aire. 
  • La contaminació domiciliària per falta de ventilació o romandre a llocs tancats en contacte amb altres nens facilita el contagi dels virus.

Com reduir l'exposició als virus

1. Abrigar-se correctament:

Per molts pares sortir ben d’hora al matí amb els seus fills és un patir perquè no troben la manera d’evitar que estosseguin o esternudin, i per això molts d’ells els abriguen de forma exagerada com si fossin ben bé esquimals. 
 
Si bé un dels principals consells per evitar els efectes del fred és abrigar-se, abrigar-los massa pot ser contraproduent, ja que un excés de tela els impedeix regular la seva temperatura corporal amb la de l’ambient i assegurar els mecanismes de transpiració adequats.
 
També cal tenir en compte el tipus de teixit de les peces de vestir: la llana per exemple pot irritar les vies respiratòries, acumular pols i causar al•lèrgies. El material més apropiat per als nens és el cotó.
 
El que és fonamental és protegir-se bé el nas i la boca al passar d’un ambient càlid a un de fred, especialment durant el matí, quan molts nens s’enfronten al fenomen d’inversió tèrmica caracteritzat per una reducció significativa de la temperatura. 
 

2. Ventilar els espais i evitar multituds:

Per prevenir certes malalties, és important que tots els espais en els que hi hagi nens estiguin ben ventilats i si és possible poc concorreguts. Es recomana obrir les finestres de les habitacions com a mínim 10 minuts al dia. 
 
En interiors, és preferible utilitzar estufes elèctriques o de gas i mantenir la casa temperada (no cal pujar massa la calefacció), i permetre així que el propi organisme utilitzi els seus mecanismes reguladors d’adaptació al fred. Així també s’evitaran grans canvis de temperatura un cop sortim de casa. 
 

3. Mantenir hàbits d'higiene:

Si pot ser cal evitar el contacte dels nens amb persones malaltes. També cal evitar que el nen comparteixi estris amb altres nens com gots, plats, coberts, tovalloles i xumets. 

Rentar-se les mans amb freqüència, especialment abans de menjar, a l’entrar a casa i si ha estat en contacte amb altres nens, redueix gairebé un 30% les possibilitats que aparegui una malaltia respiratòria aguda.
 

4. Seguir una dieta variada i saludable:

L’alimentació té un paper destacat a l’hora d’evitar malalties i refredats típics dels mesos de fred.  Si el teu nadó encara està en època de lactància, la lactància materna estimularà el seu sistema immunològic i el protegirà davant moltes infeccions.

Si ja pren sòlids, la seva dieta ha d’incloure fruites i verdures, riques en vitamines A i C, a més de peix i llet. És recomanable no donar-los begudes fredes, i oferir-los en canvi caldos i begudes calentes o aigua i sucs naturals a temperatura ambient. 
 

5. Vacunar-se de la gripe si així ho considera el pediatra:

Encara que afecta a un gran nombre de persones anualment a tot el món, en general la grip no és una malaltia greu, tot i que pot resultar-ho ser en persones d’edat avançada i nens i adults inclosos en els grups de risc de desenvolupar complicacions. 
 
La vacuna de la grip només s'ha d'usar en nens a partir dels 6 mesos d'edat. Es recomana la vacunació anual als nens amb malalties de base que els facin més propensos a les complicacions, com asma, diabetis, algunes malalties renals, malalties del sistema immunològic, etc. Estan en discussió altres indicacions, com seria l'ocupació sistemàtica en els petits que van a guarderies.
 
També s’ha de vacunar de la grip als nens i a la resta de convivents de malalts per als quals podria resultar especialment perillosa aquesta malaltia. 
Per a més informació consulta el següent article i el següent vídeo en el que el Dr. Juan José García, Cap de Pediatria de l'Hospital Sant Joan de Déu, ens detalla quines implicacions té la grip en la salut dels nens i quins grups de risc necessiten vacunar-se de la grip.
 

6. Hidratar bé la pell:

Els canvis bruscs de temperatura deshidraten la pell i la fan molt més fràgil i sensible. El fred, el vent i el sol poden lesionar la pell dels nens, especialment la dels nadons. 
La sequedat de l’ambient pot provocar irritacions i fissures a la pell, i per això és fonamental mantenir-la ben hidratada amb cremes, especialment si la pell del teu fill és molt seca.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada