Calendari

dilluns, 22 de desembre del 2014

Reflexions: "Idees per gaudir d’un Nadal en família"

El Nadal és una època d’il·lusió i vacances per als nens. La pausa escolar fa que els teus fills tinguin més de dues setmanes lliures per gaudir de les festes. Aquests dies poden aprendre i divertir-se amb moltes activitats que podeu dur a terme, a més, en família.

Involucrar-los en les festes també farà que coneguin els orígens del Nadal i que interioritzin els valors que se’n deriven, ja siguin vinculats al component religiós de les festes com no lligats a aquest.

Et presentem algunes de les activitats que els nens poden realitzar a Nadal: 

Anar al teatre o a veure un Pessebre vivent: s’organitzen representacions a moltes localitats durant aquesta època en les quals es recrea la història religiosa del Nadal. Aquesta és una manera divertida amb què els teus fills poden aprendre el perquè d’aquesta celebració i conèixer la cultura i la història de la seva localitat. 

Anar al cinema: en aquestes dates s’estrenen moltes pel•lícules infantils. És doncs, un bon moment per portar-los al cinema, sempre tenint en compte que la pel•lícula és adequada per a la seva edat i que no es cansaran i estaran prou entretinguts com per a no parlar durant la sessió. És recomanable triar una història que transmeti valors. També és una bona idea explicar-los la trama abans d’anar-hi per ajudar-los a entendre-la; també és positiu comentar-la un cop s’hagi acabat.  

Visitar fires nadalenques: és una bona opció perquè els nens entrin en contacte amb elements nadalencs. Aquesta visita es pot convertir en una excursió agradable però no hauria de ser un passeig de compres compulsives. És recomanable que els proposis triar un element per comprar, que treballis amb ells la necessitat de comprar aquest producte i la seva utilitat.

Anar a tallers infantils que organitzin programes de jocs relacionats amb el Nadal: en aquestes dates, les biblioteques, ludoteques o centres lúdics solen oferir tallers en què apropen les festes als nens, ja sigui amb manualitats, contes, titelles, dibuixos, etc.  

Ensenyar a comprar a Nadal: poden acompanyar-te a comprar torrons, polvorons i els dolços que més els agradin. Intenta que aquesta activitat no sigui igual a la rutina de, per exemple, anar al supermercat. Pot ser una visita que involucri els teus fills en els preparatius de Nadal. 

Visitar familiars: els nens solen viure amb emoció les trobades amb avis, tiets o cosins durant aquests dies.

Participar en campanyes solidàries: el Nadal és un bon moment per fomentar la solidaritat en els teus fills i per oferir-los activitats en les quals cooperin i segueixin participant durant tot l’any.  

Cal dir, malgrat tot, que la meteorologia pot no acompanyar durant aquestes festes. És per això que també has de tenir en compte la possibilitat de portar a terme activitats divertides i nadalenques en família sense sortir de casa. Algunes idees en aquest sentit són:

Decorar la casa: fes que els nens s’impliquin en el moment de posar les garlandes a casa, de decorar l’arbre i de muntar el pessebre. Supervisa’ls i vigila que no es facin mal amb cap d’aquests elements. 

Ajudar a la cuina: poden ser els teus ajudants en el moment d’elaborar dolços nadalencs, preparar safates de fruits secs, de torrons o parar la taula. Així, aprendran com es realitzen tots aquests preparatius. 

Crear instruments musicals senzills: poden construir una pandereta, un tambor, campanes, etc. D’aquesta manera, tindran instruments per acompanyar les nadales. 

Confeccionar postals per enviar a familiars i amics: els teus fills poden crear-les i dibuixar-les, escriure-les i enviar-les, així se senten protagonistes. També es una opció decorar algun racó de la casa amb postals que es rebin a casa.  

Llegir poemes o contes de Nadal: Hi ha molts títols que poden agradar als nens, com Conte de Nadal, de Charles Dickens … A més, pots animar-los a escriure alguna petita poesia o felicitació. 

Es tracta que els teus fills aprofitin al màxim aquests dies i s’ho passin bé tot coneixent les tradicions. Totes aquestes activitats, a més, els donen una gran quantitat de coneixements. Tot plegat, combinat amb la il·lusió que senten de rebre regals i l’emoció d’estar en família farà que les festes els agradin molt i que tinguin un valor educatiu. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada