Calendari

diumenge, 19 de juliol del 2015

Reflexió: L'estiu és una molt bona època per introduir fruites i hortalisses en la dieta

L'estiu és un bon moment per introduir fruites i hortalisses en la dieta dels teus fills. Davant la calor, són aliments refrescants i hidratants, es poden utilitzar en moltes receptes i nodreixen. Descobreix quines són les fruites i hortalisses i de l'estiu i què aporten. 

Els mesos en què la calor apreta és molt important que els nens estiguin ben protegits i hidratats. Una bona forma de fer-ho és oferint aliments que siguin refrescants, sans, saborosos i nutritius com les fruites i les hortalisses. Es tracta d'una font molt rica de vitamines, que trobaràs fàcilment a un preu assequible i entre una gran varietat.

Fruites i hortalisses d'estiu

  • Meló, mango i kiwi: que juntament amb hortalisses com el tomàquet, els pebrots o el bròquil són fonts de vitamina C, essencial perquè la pell estigui sana. Se solen prendre fresques i crues i són un gran antioxidant per al nostre organisme. 
  • Maduixes: contenen magnesi, necessari per a més de 300 reaccions que tenen lloc en el teu organisme, i vitamina C. 
  • Síndria: conté un 90% d'aigua, per tant, és una fruita per mantenir-se hidratat. A més, conté vitamina A, essencial per a la salut de la pell. 
  • Préssec: també amb vitamina A, beneficia la salut de la pell, aporta a més potassi (que aporta beneficis al sistema muscular i neruonal) i manté l'activitat intestinal. 
  • Nectarina: contenen potassi i flavonoides, que protegeixen l'organisme dels danys produïts per substàncies o elements oxidants com els raigs ultraviolats o la contaminació de l'ambient. 
  • Gerds: amb vitamina C, són baixes en calories, ajuden absorbir el ferro, milloren la circulació, ajuden a regular la hipertensió i a prevenir les malalties dels ulls. 
  • Pera: amb vitamina C i vitamina K, beneficiosa per a ossos i teixits. 
  • Figa: per regular la pressió de la sang perquè conté potassi. A més és beneficiós per a les persones amb diabetis. 
  • Alvocat: aporta vitamina E, que també és antioxidant perquè neutralitza els radicals lliures que a l'estiu augmenten per l'acció dels raigs del sol. El mango, els albercocs secs, olis vegetals i verdures com els espinacs o el bròquil són aliments que comparteixen amb l'alvocat aquestes propietats i que també es poden utilitzar en gran quantitat de receptes estiuenques. 
  • Hortalisses de fulla verda: amb vitamina A. Val a dir que totes les fruites i hortalisses que tinguin un color ataronjat-groguenc també són fonts d'aquesta vitamina.

Com introduir la fruita a la dieta dels nens?

Les fruites i hortalisses són aliments molt versàtils. De fet, es poden introduir en diversitat de receptes tan saboroses com nutritives. Així, és recomanable que formin part de la teva compra i dieta habitual. Pots preparar de diverses maneres perquè els agradin als teus fills i adquireixin l'hàbit de consumir:
  • Com a refrigeri: per exemple, pots cuinar una sopa o crema freda amb meló o un bol de gaspatxo. 
  • En amanides: és recomanable servir-les diàriament i ensenyar als petits a amanir-les. 
  • Amb pasta, en lasanyes o chili: les hortalisses poden acompanyar o substituir la carn. 
  • En el berenar o esmorzar: les fruites poden acompanyar els cereals o prendre's en format de suc o batut. Aquests aliments també poden convertir-se en unes postres o en sans refrigeris que calmin la gana dels petits entre hores. 


A més, has de saber que els nens s'acostumaran a menjar fruites i hortalisses si veuen que tu també ho fas. De fet, els petits que mengen més aliments saludables d'aquest tipus són solen ser els que comparteixen els àpats amb la família. 

Algunes receptes refrescants amb fruites i hortalisses  

  • Sopa freda de meló

Una recepta que pots preparar a l'estiu és la sopa freda de meló. Per a 4 o 5 persones, necessitaràs 1 meló petit, 1 iogurt natural sense sucre, 1 llimona, 3 fulles de menta i 100 grams de pernil serrà. Es tracta de pelar el meló i triturar-lo. Després, afegeix el iogurt, el suc de llimona i la menta. Una bona idea per servir-lo és batre-ho tot i posar el pernil picat a sobre.
Gaspatxo
Un altre plat estiuenc, refrescant i sa és el gaspatxo. Per obtenir 4 racions, es prepara amb 3 o 4 tomàquets, mig cogombre, mig pebrot verd, mig pebrot vermell, mitja ceba, 1 o 2 grans d'all, 2 ous frescos, 1 trosset de pa, aigua, oli d'oliva, vinagre i sal. Es posa en un bol el tros de pa amb aigua que ho cobreixi. S'escorre, es col·loca amb els altres ingredients i es tritura tot. Finalment, es bullen els ous i es piquen a daus amb el cogombre, pebrot, tomàquet i la ceba.
  • Suc de síndría, cogombre i poma 

Una tercera proposta és un suc de síndria, cogombre i poma. Per a 3 o 4 persones, només et caldran 2 o 3 rodanxes de síndria, 1 cogombre i 3 pomes. Tot barrejat i batut és una combinació molt refrescant. 

Finalment, cal destacar que, en aquesta època, també és molt important que els nens beguin molta aigua, ja que és la clau per mantenir el cos hidratat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada