Calendari

dimarts, 21 de juliol del 2015

Reflexions: Els experts desaconsellen l'ús de maniguets inflables i flotadors


Els flotadors generen una sensació de falsa seguretat i un excés de confiança per part dels pares i, per tant, suposen un risc molt gran. Els pares creuen que els nens no corren cap perill, ja que aquest material els permet flotar i, per això, descuiden la seva vigilància i poden deixar de prestar una total atenció. Però una simple distracció pot generar una situació de perill; és fàcil que els flotadors es donin la volta i que el nen quedi cap per avall sense possibilitat de tornar a la superfície, amb el risc per al nen d'ofegar-se.

Molts són els pares que confien en els maniguets i flotadors perquè els fills estiguin segurs dins l'aigua i aprenguin a nedar. Els experts adverteixen que aquests materials suposen un perill per als més petits.

Cada vegada es veuen menys nens amb flotadors i maniguets a les piscines. Molts experts porten temps advertint de l'amenaça que suposen. Cap de les dues opcions és segura i, a més, cap és útil perquè els petits aprenguin a nedar.


Pel que fa als maniguets, igual que els flotadors, poden punxar-se amb facilitat. A més, s'han d'utilitzar uns adequats a la mida del nen, ja que si són molt grans poden sortir-se fàcilment quan el nen aixequi els braços. La majoria de maniguets impedeixen als nens moure els braços amb comoditat i, per tant, són contraproduents perquè els petits aprenguin a nedar des d'una edat molt primerenca i adquireixin una bona posició i tècnica de braços; quan se'ls treguin els maniguets, no sabran què fer amb els braços ni com moure'ls.

Perquè els més petits gaudeixin de la piscina, hi ha diversos materials segurs i adequats per aprendre a nedar. Els xurros permeten una gran mobilitat i una varietat d'exercicis que permetran que el nen aprengui a desenvolupar-se a l'aigua. Els extrems del xurro poden unir-se mitjançant un connector, formant un cercle perquè el nen es col·loqui. Quan són molt petits, aquest sistema permet que vagin adquirint equilibri poc a poc.

També, són molt útils els cinturons amb tauletes i suros que permeten la flotació. Possibiliten una bona mobilitat del petit i dificulten més l'equilibri, cosa que permet adquirir més capacitats en el medi aquàtic. Un altre material apropiat per aprendre a nedar són els maniguets de poliestirè amb diversos discos, que no es punxen i permeten graduar la dificultat en anar traient els discos. De la mateixa manera, els banyadors amb flotadors integrats permeten, alhora, la flotació i una gran mobilitat. Quan el nen ja tingui cert control a l'aigua, poden afegir-se suros dins del mateix banyador i anar traient-los segons el nivell; a mesura que es vagin retirant, el nen passarà de posició vertical a horitzontal, i ja podrà aprendre a desplaçar-se.

En qualsevol cas, és important que els banys es realitzin sempre sota la supervisió d'un adult, ja que si el nen es queda sense vigilància sempre hi ha perill d'ofegament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada