Calendari

dimarts, 25 de novembre del 2014

Reflexions: "Fer l'indi en família, un joc 100 % saludable"


Gaudir d'un dia en plena natura jugant en família és una experiència que pot passar, perfectament, a formar part de l'historial dels bons moments compartits.
Construir la memòria familiar a través d'intenses vivències agradables és un dels molts beneficis que té el joc per a la salut dels petits. Jugant es poden desenvolupar totes les capacitats necessàries per al creixement saludable de qualsevol nen: físiques, intel•lectuals, socials i emocionals.

Activitat física i prevenció de riscos
El joc és una efectiva forma de realitzar activitat física i combatre el sedentarisme i el sobrepès. Saltar, córrer o moure en jugar ajuda a aconseguir efectes molt positius per a la salut: millora la capacitat respiratòria i cardíaca, el to i la força muscular, la circulació sanguínia, el descans i la gana, entre d'altres. D'altra banda, la psicomotricitat i la coordinació es potencien també de manera considerable.
Per descomptat, a l'hora de jugar és molt important prevenir riscos. Per això, resulta imprescindible utilitzar calçat adequat que protegeixi bé el turmell per evitar torçades, així com anar equipat amb roba transpirable, protecció solar, gorra i ulleres de sol. És important també portar a sobre aigua i fruita per tal d'evitar una possible deshidratació, i una petita farmaciola per si es produeix algun accident.
No obstant, no cal oblidar que, depenent de l'activitat, s'ha d'evitar en tot moment que els nens manipulin material punxant o tallant sense la presència d'un adult.

Les emocions, la intel·ligència i la socialització també juguen
En el pla emocional, jugar ajuda al nen a ser més autònom, a guanyar seguretat, a conèixer els seus propis sentiments i els dels altres, i a construir així la pròpia identitat. Saber guanyar i saber perdre, prendre decisions o gestionar la incertesa són algunes de les habilitats que es desenvolupen a través del joc. D'aquesta manera, les emocions es poden educar en simular situacions reals que es resolen jugant.
Respecte a les capacitats intel•lectuals i cognitives, el joc afavoreix l'atenció, la memòria, la creativitat, la imaginació, l'observació, la capacitat d'escoltar i el perfeccionament i enriquiment del llenguatge, ja que els nens ho perceben ràpidament com una eina imprescindible per al desenvolupament del joc.
Jugar en grup fomenta la socialització entre les persones participants. Mentre es juga, els pares transmeten als fills habilitats i estratègies que aquests aprenen i apliquen amb rapidesa. La família i els amics interactuen, es comuniquen i reforcen els seus vincles.
Una sessió de joc permet intercanviar i modificar els rols de cada membre de la família. Els petits se senten controladors de la situació, "manen" sobre l'adult i aquest es deixa portar per les seves directrius. Aquesta momentània equiparació de llocs en la jerarquia familiar augmenta l'autoestima del nen i l'acosta emocionalment als pares, ja que els veu com a iguals, com a companys d'un joc que ell regeix i lidera. Durant el joc, els nens marquen el ritme i les accions de la gent gran.
El joc compartit també millora la capacitat de treball en equip i, en tenir un objectiu comú, afavoreix la col•laboració, l'empatia, la paciència, la relació d'ajuda, i el respecte pel compliment de normes i límits.

La naturalesa, escenari del joc
El fet de jugar a la naturalesa permet conèixer i experimentar amb l'entorn, tenir cura del medi ambient i adquirir coneixements sobre fauna i flora. Aquesta familiarització amb el medi natural contribueix a la pèrdua de pors produïts pels fantasmes de la mitologia popular: els llops no són dolents, les bestioles no fan fàstic, molt poques serps són verinoses, no totes les plantes punxen...
Familia jugando a hacer el indioUna estreta relació amb la natura també ajuda a donar valor a les petites coses, ja que qualsevol objecte en principi d'un sol ús pot esdevenir un divertit component del joc. Un bosc, per exemple, està ple de "joguines naturals " que poden ser utilitzats només amb tenir una mica d'imaginació. De manera que com més habilitat es té per imaginar, més " joguines" ens aporten el bosc, la platja, els prats, el riu...




Un joc ideal per a tota la família: fer l'indi!
Per tot això, una de les activitats saludables que recomanem és la de jugar a fer l'indi en família i en plena natura. Aquesta experiència permet treballar totes les capacitats i valors anteriorment explicats d'una manera innovadora, molt divertida i potenciant al màxim la imaginació, la creativitat i la interacció entre els membres del grup. Es tracta d'una activitat en la qual s'uneixen tots els efectes beneficiosos per a la salut i per al creixement personal.
Mares, pares, fills, germans, oncles, avis i amics de qualsevol edat es disfressen amb casaques i es col•loquen cintes amb plomes al cap, es pinten la cara els uns als altres i s'assignen noms d'animals, cadascun amb la seva característica concreta. Canten i ballen. Amb pals trobats caiguts al bosc, un parell de cordes i diverses mantes velles de diversos colors construeixen junts la seva pròpia cabana índia. Com més acolorides cabanes hi hagi, més semblarà un espectacular poblat indi.
Després, amb diversos pals i un cordill es poden fabricar arcs, fletxes i llances, sempre sota la supervisió dels adults, tant a l'hora de fer aquests estris com d'utilitzar-los. De tota manera, i encara que aquestes "armes índies" casolanes siguin del tot inofensives, cal recordar al nen que mai es llancen contra persones o animals. En definitiva, "fer l'indi", a més de generar una actitud positiva, optimista i de cohesió familiar, és un joc que reivindica la saviesa ancestral dels indis americans i la seva perfecta comunió amb la natura.

Font: Ester Corrales, Directora i Coordinadora de Rural Salut

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada