És positiu que els petits creguin en aquests éssers extraordinaris de Nadal? Descobreix els motius pels quals val la pena seguir amb la màgica tradició.
Pot ser que molts pares es preguntin si és positiu fomentar, entre els més petits, la creença en els éssers extraordinaris del Nadal: els Reis Mags, el Pare Noel, etc. Una part important de la infància es basa en els mons de fantasia, ja que això pot suposar un bàlsam davant d’una realitat que tot sovint els nens no comprenen. Durant el Nadal, la realitat i la fantasia es barregen.
Podem aprofitar-nos d’aquestes creences? Sí, especialment si tenim en compte que es basen en la il·lusió. Al cap i a la fi, els petits de la casa no són els únics que viuen la màgia. Els pares poden viure-la, i molt. Cada llar acaba instaurant les seves pròpies tradicions: si deixem els llums de l’arbre encesos, què li donem per a que mengin els camells dels Reis, etc. La innocència i la il·lusió dels nens resulten molt gratificants per als pares.
Pensem, per exemple, en la manera en què juguen els nens. Quan ho fan, creen històries i éssers imaginaris que, per a ells, tenen molt de realitat. Per tant, els pares no han de tenir reserves per parlar dels Reis Mags.
Com i quan desvetllar el secret?
A cada etapa de la infància, els nens adquireixen un grau més de comprensió de la realitat. Entre els 1 i 4 anys, perceben els camells i, fins i tot, els Reis Mags com una realitat. Encara no estan preparats per comprendre conceptes abstractes. Dels 4 a 6 anys, els nens poden començar a preguntar als pares si els Reis Mags són reals. Entre els 6 i els 8 anys, estan preparats per comprendre que els Reis Mags no són reals, si més no en el sentit estricte. La capacitat per pensar de manera abstracta es desenvolupa normalment entre els 7 i els 14 anys.
Hi ha molts nens que ho descobreixen amb 7 anys. Tanmateix, la franja d’edat més habitual se situa entre els 8 i els 11 anys. Avui dia no és habitual trobar nens amb 11 anys que no sàpiguen qui són els Reis Mags, però si es dóna el cas és convenient explicar-los-ho.
El més aconsellable és tenir prevista la situació, encara que sempre és difícil predir quina serà la reacció del nen. El Nadal no és possiblement el moment ideal, encara que sovint és inevitable, perquè és l’època en què s’escampa el rumor entre els seus companys d’escola. Però si triem un altre moment, podrem explicar-li la importància que tenen les tradicions culturals abans que arribin aquestes dates tan carregades de significat.
A més, un cop revelat el secret, podem aprofitar per fer que el nen sigui responsable d’allò que acaba de saber. És un guardià més del secret, i hi ha la possibilitat de fer-lo sentir com un rei mag més, especialment si hi ha membres de la família més petits.
Finalment, els pares no han de sentir-se preocupats ni tenir por que el petit pateixi un desengany. És important no dramatitzar i recordar-li que, al cap i a la fi, té al cap molts altres éssers imaginaris que descobreix que no existeixen, i als que no li ha donat més importància. Fins ara, cap estudi psicològic ha demostrat que els nens pateixin seqüeles o guardin rancor als pares, per haver-los ocultat la veritat tant de temps.
Referència bibliogràfica:
¿Cómo decir la verdad sobre los Reyes Magos? educaKids.com [accés: 14 de desembre de 2012].
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada