Calendari

dilluns, 23 de desembre del 2013

Reflexió: Joguines segures

No te la juguis! Compra joguines amb segell de qualitat

El joc és un aspecte essencial del desenvolupament infantil. Les joguines són recursos molt útils per estimular el joc dels infants, però a l’hora d’escollir-les, s’ha de protegir la salut i la seguretat dels més petits seguint les següents recomanacions.
  • Quan compreu joguines, feu-ho sempre en botigues de confiança i conserveu la factura o el tiquet de compra per si necessiteu fer alguna reclamació. Si en compreu d’usades o us les regalen, comproveu sempre que són en bon estat.
  • Llegiu les instruccions i les advertències del fabricant. El segell CE a la joguina indica que compleix la normativa europea de seguretat, rebutgeu les que no el porten.
  • Escolliu sempre joguines apropiades per l’edat, i les capacitats de l’infant. No permeteu que els infants de 0 a 3 anys utilitzin joguines que porten una advertència indicant que no són aptes per als menors de 36 mesos o la icona que apareix a baix.                            
  • Els videojocs porten una icona que indica si els seus continguts són inapropiats per als infants menors d’una determinada edat. 
  • No adquiriu joguines amb elements desmuntables de mida petita per evitar el risc que puguin empassar-se’ls i patir complicacions greus com l’asfíxia.
  • Seguiu les instruccions d’ús i muntatge de les joguines, i conserveu-les en un lloc on pugueu trobar-les.
  • Superviseu els infants mentre juguen. Assegureu-vos que els infants utilitzen de forma apropiada les joguines. És convenient que els infants portin casc quan van en bicicleta, patinet, patins o altres joguines semblants.
  • Comproveu periòdicament el bon estat de les joguines. Les joguines trencades o desgastades poden posar en perill la salut i la seguretat dels infants, elimineu-les immediatament.
  • Retireu els embolcalls. Assegureu-vos que els infants no juguen amb bosses de plàstic, que podrien fer que s’asfixiessin.
  • Ensenyeu als infants a endreçar les joguines quan acabin de jugar. Les joguines abandonades per terra o a les escales poden provocar caigudes greus.
  • Si teniu dubtes sobre la seguretat d’una joguina.
  • Les piles de les joguines elèctriques han d’estar previstes d’una tapa segura que no permeti que els infants pugin accedir-hi. La ingestió d’una pila o la seva introducció a l’organisme a través del nas o l’oïda poden causar lesions greus: si sospiteu que un infant ha introduït una pila al seu cos, adreceu-vos immediatament als serveis d’urgències.

Joguines segures: propostes per regalar

Si hi ha canalla a casa, les festes de Nadal són sinònim de joguines i regals. Com assegurar-se que són divertits però alhora segurs? Tots els secrets per a una bona elecció.
Durant les festes de Nadal, cada família espanyola gastarà una mitjana de 163 euros en joguines. Però, com triar-les? El més important a l’hora de fer un regal lúdic és tenir present l’edat i les destreses del teu fill.
A continuació t’oferim, en forma de guia, algunes pistes per escollir bé en funció de l’etapa de la infància que estigui vivint teu fill.
  • Durant el primer any de vida: Es comença a desenvolupar la capacitat per reconèixer veus i pronunciar algunes paraules molt simples. Els nens exploren i colpegen objectes, i posteriorment els arrosseguen. En aquest moment de la vida, els mòbils i les joguines sonors són una opció vàlida i interessant. També pots triar alguna primera joguina: pilotes, jocs d’encaix senzills, joguines amb contrast de colors, amb diferents textures, etc. En aquest sentit, els centres d’activitats amb elements són una bona idea.
  • De 13 a 18 mesos : Els nens ja comencen a saltar, caminar i parlar. Segueixen sentint curiositat pels objectes, i comencen a manipular-los. És una edat adequada perquè tinguin les seves primeres nines de drap, de goma o de pelfa. Les construccions i cubs per encaixar i apilar els ajudaran a desenvolupar la seva capacitat de comprensió de l’espai. Si pensem en un regal més gran, no és descartable la bicicleta o el tricicle.
  • De 19 a 24 mesos : A aquesta edat aconsegueixen l’equilibri, parlen, comprenen i senten alegria davant els seus èxits. És una etapa important de socialització: apareixen els primers companys i juguen amb ells. Els cotxes i altres vehicles són joguines adequades per a aquest moment. Si prefereixes alguna cosa més creativa, recorre a les joguines d’expressió artística: pissarres, pintures, instruments musicals. Les nines i els animalets són joguines típiques sempre vigents.
  • De 2 a 3 anys: En aquesta etapa s’aprenen noves habilitats i adquireixen més destresa, encara que també un major sentit del perill. És el moment d’introduir construccions i puzles més complexos.No oblidis que nines, vestits, bressols, cotxets, cadiretes i telèfons de joguina poden ser eines també molt creatives, ja que els nens d’aquesta edat es diverteixen molt reproduint la conducta dels adults.
  • De 3 a 5 anys : Els petits parlen i pregunten, amb més curiositat. L’habilitat física i la precisió dels gestos són més notables. És una bona edat per introduir els jocs de taula, ja que expressen sentiments amb ells (els ensenya a guanyar i, sobretot, a perdre). Els ninots amb accessoris o articulats o les disfresses poden ser interessants, així com les cases de nines.
  • De 6 a 8 anys : Augmenta la seva curiositat, iniciació a llegir, dibuixar i escriure. Sumen i resten, i la imaginació treballa a un ritme elevat. La pilota, els equips d’esport, el monopatí o l’estel són bons regals. Tingues presents els jocs manuals i creatius, com mosaics, trens, cotxes teledirigits, etc. Quant a jocs, inclina’t pels de preguntes i respostes, de memòria, de cartes, d’habilitat, d’experiments, etc.
  • De 9 a 11 anys : Apareix el començament dels plans propis, en un sentit individualista. Els nois llegeixen i veuen la televisió, juguen a l’aire lliure i tenen interès pels amics, els clubs i les col·leccions.Especialment indicats són els mecanos de metall, les construccions complexes, les maquetes i altres treballs manuals complicats. És l’edat per estrenar els jocs d’estratègia i reflexió, els jocs de societat i els audiovisuals o electrònics. 
A l’hora de triar joguines segures per als nens, és important seguir les següents indicacions:
  • Compra les joguines en botigues o proveïdors en línia de confiança, que acceptin devolucions. Evita falsificacions, imitacions o productes poc segurs.
  • Adquireix només articles que portin clarament l’etiqueta de la Comunitat Europea (CE). És la garantia del fabricant que el producte compleix amb les regles de seguretat de la UE.
  • Comprova que les joguines no tinguin peces petites desmuntables si estan destinats a nens menors de tres anys. Sol estar indicat en l’embalatge.
  • Segueix les instruccions per muntar i utilitzar correctament la joguina.
  • Vigila sempre als nens mentre juguen. Si usen patins, bicicletes o motos, han conduir sempre amb casc i equip de protecció.
  • No permetis que els nens juguin amb els embalatges, i menys encara amb els de plàstic. Suposen un important risc d’asfíxia.
  • Assegura’t que les joguines no tenen components tòxics en la fabricació (com per exemple substàncies químiques nocives).
Referència bibliogràfica:
Joguines saludables i segures. Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. 
Fonts: http://www.msc.es/gabinete/notasPrensa.do?id=2310Guia completa per edats (Ministeri)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada